maandag 18 januari 2016

Utrecht in de steigers

Door: Alexander van de Bunt, adviseur archeologie bij Landschap Erfgoed Utrecht

Sinds mijn vorige blog stukje in december is er heel veel gebeurd rondom de ArcheoHotspot Utrecht. Zo begonnen we met het werven van vrijwilligers, een preview op 10 januari, de voorbereidingen voor de inrichting en natuurlijk de opening op 27 januari. Hier zijn we natuurlijk nog druk mee bezig. 

Kinderen aan het werk met Romeins materiaal tijdens de Nieuwjaarsduik in de Winkel van Sinkel.
Op 10 januari hadden we tijdens de Nieuwjaarsduik in de Winkel van Sinkel een preview van de ArcheoHotspot Utrecht. Hier konden kinderen werken met Romeins materiaal uit Fort Vechten (Fectio). Daarnaast was er een museumspecial over C14 datering, hier moest je dan erachter komen hoe oud het mysterieuze bot was (en van welk dier). Deze dag is bezocht door honderden mensen.
Kom jij erachter hoe oud dit bot is?
Begin december 2015 ging de vrijwilligersvacature online voor de ArcheoHotspot Utrecht en verschenen mooie stukjes in diverse stads en regiobladen. Op de vacature hebben we ontelbare brieven en mails van mensen ontvangen die stonden te trappelen om te beginnen in de ArcheoHotspot Utrecht. De vacature was zelfs zo populair dat er inmiddels een wachtlijst is aangelegd.

Op dit moment hebben we een groep van ongeveer 70 vrijwilligers die vanaf 31 januari gaan beginnen in de ArcheoHotspot Utrecht. Daarnaast moeten deze vrijwilligers goed voorbereid worden op het werk in de ArcheoHotspot. Om deze reden hebben we twee introductiebijeenkomsten georganiseerd op donderdag 14 en zaterdag 16 januari. Tijdens deze bijeenkomsten stelde ons in de gelegenheid om met iedereen kennis te maken en om meer over het project te vertellen en wat je daarin gaat doen als vrijwilliger. 

Henk Rebel vertelt over vrijwilligerswerk in de AWN.
Wat vertel je dan tijdens zo'n bijeenkomst? Op deze bijeenkomsten vertel je meer over alle betrokken partners (namelijk de AWN, het Universiteitsmuseum van Utrecht en landschap Erfgoed Utrecht), wat is een ArcheoHotspot, wat doe je daar als archeoloog/vrijwilliger, hoe werkt het inroostersysteem, enzovoorts. Voor de laatste presentatie hadden we Meliantha Lelieveld (archeoloog en vrijwilliger in de ArcheoHotspot Amsterdam) uitgenodigd om meer te vertellen over vrijwilligerswerk in de ArcheoHotspot Amsterdam.

Aan het einde van de bijeenkomst zijn we met alle (aspirant) vrijwilligers gaan kijken naar de locatie waar de ArcheoHotspot Utrecht gaat komen in het Universiteitsmuseum over minder dan twee weken. Hier stonden op dat moment nog wat lege vitrines en kasten die komende week rijkelijk gevuld gaan worden met archeologie uit verschillende periodes. Iedereen liet dit beeld verder op zich inwerken en werd alleen nog maar enthousiaster!

Komende week gaan we ons druk bezig houden met het inplannen van de vrijwilligers, de inrichting en opbouw van de ArcheoHotspot Utrecht, er valt namelijk nog veel te doen tot aan de opening. Wij hopen u op 27 januari tijdens de opening of vanaf 31 januari in de ArcheoHotspot Utrecht te ontvangen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten